Dreamhack news

News > DHW11 > DHW11 slår alla rekord

20 984 deltagare, snabbaste Internetuppkopplingen i världen, rekord i kapacitetsutnyttjande och 13 010 unika enheter i nätverket – DreamHack Winter 2011 hade världens snabbaste Internetuppkoppling från Cisco och Telia. Den rekordstora publiken – 20 984 deltagare – uppmanades att pressa nätet till max och lyckades även slå rekord i kapacitetsutnyttjande – totalt 23.4 gigabits. Det är lika mycket kapacitet som krävs för att kunna titta på över 2 000 HD-tv-kanaler samtidigt.

Det tidigare DreamHack-rekordet på 20 gigabits i kapacitetsutnyttjande slogs kort efter invigningen av DreamHack på Elmia i Jönköping som hölls den 24-27 november. Årets festival drog också en rekordpublik – 20 984 deltagare vilket befäster DreamHacks position som världens största datorfestival.

– Vi är enormt glada att återigen kunna konstatera att intresset för DreamHack växer. Att vi lyckas ta alla tidigare rekord är ett fantastiskt kvitto för alla inblandade och det är otroligt inspirerande att gå in i planeringsfasen för kommande år med detta i ryggen, säger Robert Ohlén, VD på DreamHack.

Cisco och Telia har i år utrustat DreamHack med världens snabbaste Internetuppkoppling med en hastighet på 120 gigabits per sekund mellan Stockholm och Jönköping. En så snabb uppkoppling med ett avstånd på över 30 mil har sannolikt aldrig upprättats tidigare. 120 gigabits per sekund innebär till exempel att 750 000 människor kan streama musik samtidigt.

– Med gemensamma krafter har vi byggt världens snabbaste Internetuppkoppling och det har gett eko över hela världen. Jag är stolt över att vi tillsammans med deltagarna på DreamHack kan visa på styrkan och möjligheterna med höga näthastigheter, säger Jonas Malmgren, försäljningschef på Cisco.

Stefan Trampus, chef för Bredbandstjänster på Telia:
- Det är glädjande att ha levererat en internetuppkoppling som har gett deltagarna en upplevelse i världsklass. Genom detta har vi möjliggjort att deltagarna på Dreamhack kan nyttja internet och dess möjligheter maximalt. Nu förbereder vi oss för att vi fortsätta att ligga i användarnas och teknikens framkant, säger Stefan Trampus.

Kort om världens snabbaste Internetuppkoppling
En arbetsgrupp på ett 50-tal personer från DreamHack, Cisco och Telia har arbetat i flera månader med att få tekniken på plats. Uppkopplingen bygger på flera nya tekniker från Cisco och Telia. Telia står för fibernätet medan Cisco bidrar med hårdvaran, däribland två CRS-3-routrar som är världens mest kraftfulla router med en överföringskapacitet på 322 terabits per sekund. Det totala värdet på Ciscos utrustning som används under DreamHack är cirka 45 miljoner kronor. Härtill kommer Telias utrustning i nätet.

 • http://twitter.com/bmawn Oskar Bergman

  Kul att se! Längtar redan till DHS12 och mitt sjunde dreamhack på raken! :)

 • anta.jenkins

  dom hade faktiskt kunnat göra en bätre och längre invigning :( och höjt musiken

  • Hampus Bengtsson

   Enligt källa så visade det sig att originalinvigningen var i fel format, så när det var dags att köra kunde de inte spela upp. De satte en countdown på 10 minuter och någon fick slänga ihop en show i übertempo. Men ja, riktigt mesig invigning jämfört med förväntningarna.

   • Rickard Brülde

    Det förklarar ju allt. Jag som hade nationella prov var tvungen att komma på eftermiddagen. Min kompis sa att jag inte missade något och det låter ju sant, om källorna är bra.

 • http://twitter.com/Ricardapelgren Ricard Apelgren

  Riktigt dåligt dock att det var 100 mbit switchar utsatta och inte 1 gbit. Något ni borde fixa tills nästa winter….

  • Anonymous

   Vad spelar det för  roll du kan endå inte få in mer än 100 mb i din dator med en vanlig internet kabel derp >.<

   • http://www.facebook.com/profile.php?id=1470940346 Stephen Kirk

    Skitsnack. CAT6-kablar som är hur vanliga som helst pumpar enkelt ut gigabithastigheter.

  • HAX DR

   men hallå är du helt blåst eller. Om du delar 12000 pers med 120gbit, vad får du då? det blir ca 10mbit. men det är långt ifrån alla som tankar porr, så det blir ca 30-100 mbit per pers. de kör med QoS för att alla ska slippa lagg, och det går ut över porrtankandet. att ersätta de switchar som redan finns, med gbitswitchar, skullle inte hjälpa ett piss sålänge DH/telia kör med QoS och 120Gbit lina.//Neurokatt

   • http://twitter.com/Ricardapelgren Ricard Apelgren

    Enligt texten ovanför så utnyttjades bara 23,4 gbits av 120. så jo varför inte 1 gbit switchar ist. Då kan dom utnyttja allt, är inte pro i nätverks sammanhang, men finns säkert något som skulle göra att det inte laggade ändå. tex sätta en gräns på varje switch på cirka 300 mb/s eller något liknande. Då skulle man ändå fått mer kapacitet till sin dator.

    Jag som hade köpt en cat6e kabel till dh, och de var ju helt onödigt..

  • Viktor Jakobsson

   Frågan är om du är medveten om vad det skulle kosta att byta ut alla 100mbit switchar mot gigabit? Skulle detta göras skulle dom troligtvis få göra om hela strukturen på nätverket, vilket inte görs på en natt. Och vad ska du med mer än 100mbit? 100mbit räcker gott och väl.

 • http://www.horoskop.nu/ horoskop

  Kul att se att Telia och Cisco engagerar sig så i ett ungdomsevenemang.

  • HAX DR

   haha. ja. 45 miljoner på notan ba.. Fast hur fan kan det bli så mycket? nån som har mer siffror på detta?

   jag menar, alla switchar kan inte överstiga 3mil, inte heller alla kablar. ciscoroutrarna kan inte heller dra över 3 mil. då är det 10 milj typ. de tuffa resvrarna/switcharna kostar väl en del. vi säger 5 mil till. 15 miljoner totalt. vad fan går de resterande 30 miljonerna till? någon som har aktuella priser på sånt shit?

   • Anonymous

    Det är VÄRDET på utrustningen dom talar om. INTE vad det kostar för DH att ha den på plats.

 • Anonymous

  När kommer Dh till Stockholm?

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1664435640 Felix Shogun Andersen

   Förhoppningsvis aldrig, det funkar ju bra där det är. Plus att jag har närmre dit.

 • http://twitter.com/ModumJoJo JoJo Kolstad

  The Gathering hadde 100 gb/s og på tg10 så klarte vi å makse 30gb/s på 5400 deltagere :) so long suckas :D

Sitemap & Miscelleanous